duminică, 5 februarie 2012

Travelling pants, sau cum sa vezi Roma in 3 zile

Buna fetelor!

E duminica seara, afara e nebunie, zapada ca in povesti si multe grade cu minus, iar gandul meu a zburat, vrand-nevrand, la zilele insorite, la vacanta, la calatorii. Wishful thinking!

Imi place foarte mult sa calatoresc, din pacate nu am reusit sa o fac efectiv de foarte multe ori, fie din lipsa de bani, fie din lipsa de timp. Asa ca, de cele mai multe ori ma multumesc sa calatoresc virtual. Azi ploua sau e mohorat, say no more, we are going to London, babe! Imi deschid o pagina noua de Google, and off I go.

Dar acum, revenind cu picioarele pe pamant, sa va povestesc putin despre cel mai frumos loc in care am fost , si despre planurile mele viitoare, caci am de bifat niste orase europene anul asta.

In toamna lui 2011, aripile unui Boeing 737 m-au purtat catre una dintre cele mai frumoase capitale europene, o metropola impresionanta, care imbina istoria cu modernul-Roma, orasul etern.

A fost o experienta de vis, la un pret decent. Am gasit un voucher pe un site de reduceri cu 199e, care includea 2 nopti si 3 zile la un hotel de 4*, plus transportul cu avionul (ulterior am vazut alte vouchere mai ieftine, dar nu imi pare rau, a meritat fiecare leut).

Orasul asta e impresionant, daca decideti sa mergeti inarmati-va cu pantofi corespunzatori, cu apa si mancarica, nu o sa stati prea mult locului! Timpul e scurt asa ca trebuie sa v-il structurati bine,la fel si obiectivele pe care le veti vizita. Iata cum am procedat noi:

Ajunsi la aeroport am luat un shuttle bus, care ne-a promis ca ne va duce pana la poarta hotelului, in schimbul sumei de 15e. Perfect, am zis! Am ajuns la hotel in jurul orei 12, ne-am cazat, ne-am inarmat cu o mapa si cu aparate de fotografiat si am pornit in aventura urbana.

In prima zi am vizitat : Colosseumul, Forumurile romane, am vazut columna lui Traian, monumentul lui Vittorio Emanuelle II, Piazza Venezia, Piazza Spagna cu faimoasele trepte, ne-am plimbat pe Via dei Condotti (incarcata cu vitrine glam ale marilor case de moda: LV, Bvlgari, Hermes, Dior, omg omg), ne-am mai plimbat pe stradute si am ajuns si la celebra Fontana Di Trevi, unde am aruncat banuti si ne-am pus dorinte.

Noaptea nici nu prea am dormit de emotie si de nerabdare.La 7 dimineata eram deja trezita, si am pornit cu cafeluta to go spre Vatican.

In fiecare duminica am auzit ca e nebunie acolo, dar cand am ajuns am avut efectiv un soc! La Roma fiecare ultim weekend din luna le ofera turistilor posibilitatea sa viziteze obiectivele importante gratuit. Ca urmare, la Vatican erau zeci de cozi care se intindeau, nu exagerez, pe multe sute de metri.


   Si la Colosseum si la Vatican sunt foarte multi ghizi, care in schimbul a cativa euro iti fac un tur de neuitat si,  cel mai important, you skip the line! Desi am dat 25e on free Sunday ( in mod normal e 40e) it was totally worth it! Am avut un ghid foarte bun si funny, Mike, de origine americana, care noaptea lucra la un bar, iar ziua facea tururi. Ce viata!
   Am stat la Vatican vreo 4 ore, Capela Sixtina-checked! La vreo cativa pasi de cel mai mic stat din Europa, se afla Castelul Sant'Angelo, un castel medieval, construit pe mormantul lui Hadrian. Am zabovit putin pe acolo si pe podul omonim,  dupa care am fugit repejor in centru, sa ma vad o data Fontana di Trevi ( e foarte frumoasa ziua, dar spectaculoasa noaptea), am fost in Piazza Navona, la Pantheon, Templul lui Adrian, Piazza della Repubblica si Piazza del Popolo,  iar apoi am incheiat ziua la o mica terasa in aer liber, unde am mancat o pizza cam uscata si saraca, daca ma intrebati pe mine. Pai sa vina ei la noi, sa vada ce pizza avem!

In ultima zi am fost la Circo Massimo, cel mai mare hipodrom din Antichitate, la Basilica Santa Maria in Cosmedin, unde se afla celebra Bocca della Verita si craniul Sfantului Valentin. De acolo am pornit la Piramida lui Cesius, ultima pe lista noastra inainte de a merge inapoi la aeroport.

Din gara Termini se ia Leonardo Express, care costa si el 15e si intr-o jumatate de ora esti la Fiumicino.

Per total a fost o experienta reusita, Roma este un oras de-a dreptul grandios.

Alte mici detalii:
  • am dat 11e pe transportul pe 3 zile, valabil ptr metrou si ATAC( RATB-ul lor). Spun cu mana pe inima ca sistemul nostru de transport in comun e grozav si curat pe langa ce au ei, that made me very proud! 
  • luati-va sandwichuri, crantzanele de acasa, acolo un sandwich la tonete incepea de la 5e, iar in Carrefour era 3! Mancarea nu mi s-a parut grozava, am mancat la noi pizza si paste muuult mai bune, de parca noi i-am fi invatat pe ei.
  •  invatati niste cuvinte in italiana, acest popor nu stie o boaba de engleza!!! Pana si la aeroport a trebuit sa ma strofoc eu sa vorbesc italiana, caci gagicile nu erau in stare sa lege o propozitie coerenta in engleza.
Inainte de final, am o harta imaginara a Europei, pe care mi-am fixat 3 obiective: Paris (deja mi-am luat voucher super ieftin cu totul inclus pentru aprilie cu numai 150e), Bruxelles ( o prietena de a mea studiaza acolo- I have to take advantage!) si Londra ( asta cred ca o sa ramana un vis, nu vreau sa ma gandesc ce preturi or sa aiba cu olimpiada lor).

Voi pe unde ati hoinarit? Aveti multe locatii de bifat pe harta lumii?

Smooch, R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu